Ketogeeninen ruokavalio, kun sitä noudatetaan oikein saa aikaan aineenvaihdunnan tilan jossa keho polttaa rasvaa glukoosin sijaan.
Kuten missä tahansa muussakin ruokavaliossa, oikea rasvan proteiinin saanti on tärkeää, mutta ketogeenisella ruokavaliolla hiilihydraattien määrä on kriittinen. Yleisesti ohjeistetaan rajoittamaan hiilareiden saanti 50 grammaan päivässä, jolloin keho oppii käyttämään elimistön rasvavarastoja energian saamiseksi. Tämä on kuitenkin yksilöllistä ja ketoosiin pääsy voi toisilla olla haastavampaa.
Varsinkin ketogeenista ruokavaliota aloittaessa on vaikea tietää koska tarkalleen elimistö on ketoosissa. Ketoaineiden määrää elimistössä veressä voidaan kuitenkin mitata.
VINKKI Jos olet kokeilemassa ketogeenista ruokavaliota ensi kertaa, suosittelen lukemaan kattavamman artikkelimme aiheesta. Siinä kerromme mihin ketogeeninen ruokavalio perustuu ja mitä esimerkiksi tulisi syödä tai ostaa kaupasta.
Ketoaineiden mittauksesta on olemassa kolme eri tapaa, joihin kaikkiin paneudumme yksityiskohtaissemmin tässä artikkelissa.
Ketonien testaus voi olla halpaa ja helppoa. Mutta se voi olla myös kallis välineitä vaativa ja invasiivinen toimenpide. Testauksessa on kolme perusluokkaa, jokaisella on omat etunsa ja haittansa.
Tarkkuus, hinta ja laadulliset tekijät vaihtelevat huomattavasti eri vaihtoehtojen välillä. Jos mietit, mikä menetelmä voisi olla sinulle sopiva, jatka lukemista, sillä tämä opas antaa sinulle vastauksen.
Mainos
Kolme tapaa testata: verestä, hengityksestä ja virtsasta
Jokainen testausmenetelmä mittaa jotain erilaista: verikokeet mittaavat β-hydroksibutyraattitasoja, hengitystesti asetonitasoja ja virtsatestit asetoasetaattitasoja. β-hydroksibutyraatti, asetoasetaatti ja asetoni ovat kaikki ketoneja, joita tuotetaan rasvan aineenvaihdunnan aikana. Jos poltat rasvaa, valmistat ketoneja, joten kaikki kolme voivat olla ketoosin mittareita.
Kun elimistö toimii ketoaineilla, kaikkia kolme löytyy verestä. Jotkut asetoasetaattimolekyylit erittyvät virtsaan, joten niiden pitoisuuksia veressä voidaan käyttää viitteellisinä veren ketonitasojen arviointiin. Asetoni on tarpeeksi pieni kulkemaan verestä keuhkoihin, jolloin pieniä määriä on mukana myös ulos hengitetyssä ilmassa.
Koska kukin menetelmä on erilainen, eikä ketonimittausten välillä ole lineaarista suhdetta, kahden menetelmän välinen suora vertailu ei ole mahdollista.
Tässä artikkelissa on käytetty pohjatietona Dietdoctorin tekemää vertailua eri mittausmenetelmien välillä. Esitetyt vertailutulokset on otettu saman protokollan mukaisesti ja olennaisesti samassa ajankohdassa, jolloin on mahdollista vertailla yhteensopivia tietoja ja käyttökokemuksia ja näin arvioida kunkin menetelmän välillä olevia eroja.
Ketoosin mittaus virtsasta
Yksinkertaisin ja vanhanaikaisin tapa suorittaa ketoosi mittaus on virtsatestiliuskoilla, jotka on suunniteltu ketoniasetoasetaatin tarkistamiseksi. Tässä aritikkelissa viitatussa testissä on käytetty neljää amazonista löytyvää eri tuotemerkkiä: Kiss My Keto, Nurse Hatty, Smack Fat ja Top Notch.
Suomessa parhaiten saatavilla olevat liuskat ovat Puhdas+ merkiltä ja niitä voi ostaa hyvin varustelluista apteekeista ja verkkokaupoista.
Kaikki markkinoilla olevat liuskat näyttävät melko samanlaisilta, koossa saattaa olla pieniä eroja, mikä tekee joistain hieman helpompia käyttää. Kaikki merkit käyttävät samanlaista kemikaalia, natriumnitrosprussidia asetoasetaatin tarkistamiseksi.
Käyttöohjeet yksityiskohtineen vaihtelevat hieman merkeittäin, mutta yleensä ohjeistetaan odottamaan testinauhan lukemista vähintään 15 sekuntia sen jälkeen, kun se on kastettu virtsaan 1-2 sekunniksi.
Ketoosin mittaus verestä
Ketoosin seuranta verestä on tarkka tapa mitata kehon ketonitasoja. Tämä voidaan tehdä kahdella tavalla: jatkuvalla mittauksella käyttäen sensoria tai perinteisellä sormenpäästä otettavalla verinäytteellä.
Jatkuva ketoosin Mittaus (CKM) Sensorilla
Hyvät puolet:
- Jatkuva, reaaliaikainen seuranta.
- Ei tarvetta sormenpäästä otettaville näytteille.
- Sovelluksen avulla helppo seurata ja analysoida tietoja.
Huonot puolet:
- Sensorin korkeampi kertaostohinta.
- Vaatii sensorin vaihdon joka 14. päivä.
Sormenpäästä otettava verinäyte
Hyvät puolet:
- Edullisempi per näytteenotto verrattuna sensorin hankintakustannukseen.
- Ei vaadi jatkuvaa käyttöä tai laitteen kantamista.
Huonot puolet:
- Vaatii säännöllisiä sormenpäästä otettavia näytteitä, mikä voi olla epämiellyttävää.
- Ei tarjoa reaaliaikaista tietoa tai seurantaa.
Kummankin menetelmän valinta riippuu yksilön tarpeista, budjetista ja halusta seurata ketonitasojaan tarkasti. Jatkuva mittaus tarjoaa syvällisempää tietoa ja mukavuutta, mutta perinteinen menetelmä on kustannustehokkaampi ja vähemmän sitouttava.
Jatkuva Ketoosin mittaus Sensorilla (Continuous Ketone Monitoring, CKM)
SiBio tarjoaa ensimmäisenä maailmassa KS1 CKM -järjestelmän, joka mahdollistaa ketonitasojen jatkuvan ja reaaliaikaisen seurannan. Tämä biokäyttöinen laite toimii yhdessä intuitiivisen sovelluksen kanssa, tarjoten yksityiskohtaisia tietoja ketonitasoista, rasvanpolttotahdista ja ketozonista suoraan älypuhelimeen. Sensori on käytössä 14 päivän ajan, vedenkestävä, eikä vaadi sormenpäästä otettavia verinäytteitä. Se tarjoaa vertaansa vailla olevan mukavuuden ketonitasojen seurannassa ja auttaa optimoimaan ketogeenista ruokavaliota sekä ymmärtämään paremmin omaa aineenvaihduntaa.
Lue lisää SiBion kotisivuilta.
Sormenpäästä otettava verinäyte veriketonimittarilla
Jos ostat veriketonimittarin, saat lukeman veressäsi liikkuvasta β-hydroksibutyraatin määrästä. Se ihohpistotkokeen erittäin pienen veripisaran tuottamiseksi testausta varten, mutta on muuten suhteellisen nopea ja helppo toimenpide.
Veriketonimittarit vaativat paristot (mukana toimituksessa), mutta niitä ei tarvitse ladata tai kytkeä pistorasiaan. Ne vaativat testiliuskan jokaiselle testille (alle euron / nauha) ja kertakäyttöiset lansetit.
Ketonimittareita on saatavilla suomessa muutamilta eri valmistajilta. Dietdoctorin tesissä käytettyä Keto-Mojo on saatavilla ainoastaan yhdysvalloissa, mutta suomessa myytävä CareSens Dual malli on toiminnoiltaan täysin vastaava ja sillä ketoosin lisäksi myös verensokeri. Tosin tätä varten tarvitaan omat mittaliuskat.
Ketoosin mittaus hengityksestä
Markkinoilla on useita erilaisia laitteita, jotka mittaavat hengityksen ketonitasoja eli asetonia. Niiden muoto ja hinta vaihtelevat suuresti.
Tässä artikkelissa on käytetty vertailussa Bluetooth versiota Ketonix-mittarista, koska se on käytännössä ainoa markkinoilla oleva vaihtoehto joka antaa luotettavan ja riittävän tarkan tuloksen hintaluokassa joka on järkevä tavalliselle kuluttajalle. Ketonix on laadukas ruotsalainen tuote ja se on ollut biohakkereiden suosiossa jo useita vuosia.
Ketonix hengitysmittari
Ketonix vaatii hieman valmisteluja ennen käyttöä. Sitä on ladattava noin 12 tuntia ja se edellyttää, että lataat sovelluksen älypuhelimeesi ja paritat laitteen sen kanssa ennen kuin voit aloittaa mittausten tekemisen.
Tästä ketomittarista on olemassa kaksi eri versiota, vihreä Basic malli ja vihreä Pro malli, jotka ovat käytännössä sama laite, mutta Pro mallissa on edistyksellisemmät mittausominaisuudet. Basic mallin voi päivittääm myöhemmin Pro malliin. Pienen koonsa vuoksi se kulkee helposti vaikka käsilaukussa, tämä on kätevä liikkuvalle ihmiselle, retkeilyyn jne.. .
Kun laite on käyttövalmis, syvä uloshengitys keuhkojen pohjasta laitteeseen on kaikki mitä tarvitaan mittauksen saamiseksi. Tämä ei ole sama kuin syvä hengitys! Ohjeissa painotetaan lihaksen käyttöä kaiken ilman pakottamiseksi keuhkoista.
Voitko Ketonixilla testata milloin tahansa? Ei oikeastaan. Valmistaja ohjeistaa, että esimerkiksi alkoholia nautittuasi odotat kunnes kaikki alkoholin on poistunut elimistöstäsi ennen testaamista. Testikokemuksien mukaan yksikin lasillinen viiniä voi todella kääntää testin kohti paljon korkeampia lukemia, mikä viittaa siihen, ettei anturi pysty erottamaan alkoholia asetonista.
Vertailutulokset
Tämän artikkelin testausmenettely on melko suoraviivainen. 12–14 tunnin paaston jälkeen otetaan kaksi ketonimääritystä samasta verinäytteestä Keto-Mojo-laitteella. Nämä veriketokonipitoisuudet toimivat vertailukohtana hengitys- ja virtsakokeille. (Uskon, että nämä lukemat ovat melko tarkkoja, koska mittari suoriutui hyvin verrattuna toistuvasti verrattuna β-hydroksibutyraatin laboratoriokokeeseen)
Heti verikokeen jälkeen otetaan mittalukema Ketonix hengitystestauslaitteella neljä kertaa. Tämän jälkeen virtsalliuskoilla neljä kertaa toistettuna jokaiksella tuotemerkillä. Lopuksi tarkistetaan vielä veri kahdella lukemalla veren ketoosimittarin avulla.
Tämä sama mittausrutiini on toistettu viitenä eri päivänä.
Kokeen toistuvuus antaa mahdollisuuden arvioida ketonimittauslaitteita useita kertoja (4 lukemaa 4 testissä, siis yhteensä 16 lukemaa jokaiselle tuotemerkille), minkä avulla voidaan etsiä sekä tarkkuutta että sisäistä johdonmukaisuutta.
Testi on otettu aina sekä täydessä ketoosissa, kohtalaisessa ketoosissa (kahdesti) ja ketoosin ulkopuolella (kahdesti), jotta voidaan nähdä, toimivatko tuotemerkit oikein eri olosuhteissa. Tämä auttaa myös arvioimaan, kertovatko mittaukset sen, mitä lopulta halutaan tietää: Eli oletko ketoosissa, ja jos olet, niin missä määrin?
Testi 1 | Testi 2 | Testi 3 | Testi 4 | Testi 5 | |
Verestä | 3.6 | 1.4 | 1.2 | 0.8 | 0.8 |
Hengityksestä | 14.6 | 4.7 | 3.5 | 3.3 | 3.0 |
Virtsasta | 3 | 3 | 1 | 0 | 0 |
Kuten yllä olevista tuloksista näet, kaikki testatut tuotemerkit antoivat selkeän indikaation ketoositasoille.
Veren ja hengityksen ketomittarit
Kuten yllä jo mainittiin, molemmat mittaustavat antavat selkeän indikaation ketoosista, lukemat vaihtelevat hieman suhteessa toisiinsa. Kaksi viimeistä mittausta on suoritettu ketoosin ulkopuolella, mutta molemmat mittaustavat näyttivät silti kohonneita arvoja, joskin verestä mitatut olivat reilusti pienemmät.
Tuloksista voisi päätellä, että hengityksessä ketonitasot pysyvät hieman kauemmin kohollla kuin veressä.
Virtsaliuskat
Virtsaliuskojen neljää merkkiä ei voida erottaa toisistaan, ja ne toimivat identtisesti toistensa kanssa. Tämän perusteella näitä voidaan ajatella luotettavina kulutustuotteina – joista mikä tahansa hyvämaineinen tuotemerkki toimii ja valinnan voi tehdä hinnan perusteella..
Värikoodit Kiss My Keto -brändin nauhojen värin tulkitsemiseksi osoittavat kermaisen, vähemmän lihavan värisen negatiivin suhteen. Muiden tuotemerkkien värikartat olivat selvästi tarkempia niiden värien perusteella.
Näistä tuloksista voidaan tarkastella kahta ominaisuutta ja miten ne eroavat eri testausmenetelmissä – tarkkuus ja johdonmukaisuus.
Tarkkuus
The testing methods vary in terms of precision, by which I mean the exactness of the ketone measurement.
Testausmenetelmät vaihtelevat tarkkuuden suhteen. Digitaaliset mittarit (veri ja hengitys) antavat molemmat numeerisen tuloksen, missä taas virtsaliuskat värin jota verrataan pakkauksen vertailutaulukkoon.
Virtsaliuskat siis antavat käsityksen missä lukemissa liikutaan, kun taas digitaaliset mittarit tarkan lukeman veren tai hengityksen ketoniarvoista.
Virtsaliuskojen tarkkuudesta on suurempia kysymyksiä. Asetaasetaatin yksittäiset pitoisuudet virtsassa vaihtelevat, ja jopa tietyllä yksilöillä on nähtävissä, että kun elimistö tottuu polttamaan ketoneja, vähemmän asetoasetaattia pääsee virtsaan.
Kuten artikkelissa The Art and Science of Low Carb Living (sivu 164) on raportoitu, keto-adaptoitumisen edetessä ihmisenn voidaan havaita tuottavansa pienemmät asetoasetaattipitoisuudet virtsassa, vaikka veren β-hydroksibutyraattitasot pysyisivätkin vakiona. Virtsaliuskat saattavat siis olla hyvä tapa testata alkuvaiheessa oletko saavuttanut ketooosin, mutta pidemmin ketoosissa pysyneen henkilön kohdalla tulokset eivät vättämättä ole enää lutettavia.
Johdonmukaisuus
Toinen tarkkuuden näkökulma on sisäinen johdonmukaisuus. Tarkoitan tällä, kun mitataan verestä, hengityksestä tai virtsasta suunnilleen samassa ajankohdassa, saanko saman tuloksen? Tästä syystä testasin kutakin menetelmää neljä kertaa kussakin testitilanteessa.
Tällä metriikalla kaikki testiotokset suoriutuivat kohtuullisesti. Vertailussa käytetty Keto-Mojo heitteli hiukan, etenkin viidennessä testissä.
Verestä mitattuna
Testi 1 | Testi 2 | Testi 3 | Testi 4 | Testi 5 | |
Otos 1 | 3.5 | 1.4 | 1.0 | 0.7 | 0.8 |
Otos 2 | 3.7 | 1.5 | 1.4 | 0.8 | 1.0 |
Otos 3 | 4.1 | 1.2 | 1.2 | 1.0 | 0.4 |
Otos 4 | 3.2 | 1.4 | 1.2 | 0.7 | 0.9 |
Keskiarvo | 3.6 | 1.4 | 1.2 | 0.8 | 0.8 |
Hengitykssestä mitattua
Ketonixin tarkka lukema vaihteli hiukan kunkin testin neljän otoksen välillä, mutta melko tiukalla alueella. Jokaisessa testissä se oli sisäisesti yhdenmukainen sen suhteen, oltiinko syvässä ketoosissa, kohtalaisessa ketoosissa vai poissa ketoosista.
Testi 1 | Testi 2 | Testi 3 | Testi 4 | Testi 5 | |
Otos 1 | 14.1 | 4.0 | 2.3 | 2.5 | 3.0 |
Otos 2 | 16.6 | 5.3 | 4.4 | 3.3 | 2.9 |
Otos 3 | 12.5 | 4.9 | 3.5 | 3.7 | 2.6 |
Otos 4 | 15.3 | 3.4 | 3.8 | 3.7 | 3.3 |
Keskiarvo | 14.6 | 4.7 | 3.5 | 3.3 | 3.0 |
Virtsaliuskat
Lopuksi virtsan nauhat olivat erittäin johdonmukaisia kussakin otoksessa. Neljän virtsanäytteeseen samanaikaisesti kastetussa liuskassa väri oli aina sama, merkistä riippumatta.
Hinta
Minkä tahansa testausjärjestelmän kanssa on harkittava järjestelmän kokonaishintaa – laitteistoon tehdyn alkuinvestoinnin hintaa (jos sellainen on) sekä mahdollisista jatkuvista kustannuksista tarvittaville lisätarvikkeille (kuten veriketonimittarien tapauksessa testiliuskoille).
Haluttujen testien lukumäärä vaihtelee suuresti käyttäjän mukaan.
Tätä vertailua varten otetaan esimerkiksi käyttäjä, joka testaa 200 kertaa, eli vähän enemmän kuin kerran päivässä kuuden kuukauden aikana.
CareSense Dual laite on edullinen, mutta lansetit ja liuskat nostavat kustannusta pidemmällä ajalla:
Malli | Aloituspakkaus | 10 testiliuskaa | 100 lansettia* | 200 testauksen hinta |
---|---|---|---|---|
CareSens Dual | 39 € | 29 € | 13 € | 645 € |
*Aoituspakkausessa on mukana 10 lansettia ja 10 verensokerin mittaukseen soveltuvaa liuskaa. Verensokeriliuskat ovat huomattavasti ketoliuskoja edullisempia.
Ketonix- mittarista on saatavilla kahta eri hintaista mallia:
Malli | Hinta |
---|---|
Ketonix Bluetooth | 249 € |
Ketonix USB | 199 € |
Virtsaliuskat ovat kaikista edullisin tapa 200 testin vertailujaksolle
Tuote | Hinta | Määrä | Hinta per testi | 200 testauksen hinta |
---|---|---|---|---|
Puhdas+ KETO Test | 30 € | 200 | 30 senttiä | 30 € |
Muut laatutekijät
Tarkkuus ja hinta ovat ehdottomasti tärkeitä. Mutta mitä muuta sinun tulisi harkita?
Valmistelu
Kuinka paljon vaivaa olet valmis näkemään mittaustuloksen aikaansaamiseksi? Tämä voi olla yksi käytännöllinen, mutta merkittävä tekijä testiälineen valinnassa
- Verimittari: Aseta lansetti testilaitteeseen.
- Hengitysmittari: Lataa 12 tuntia. Asenna sovellus ja pari laitteen kanssa. Virtsalisukat: Avaa pakkaus ja ota liuska valmiiksi.
Ällötystekijät
Kaikki eivät eivät halua käsitellä omia eritteitään tai verta, jolloin mieluisin valinta voi olla hengitysmittari.
- Verimittari: Neuloja, verta. Tarviitseeko sanoa enempää?
- Hengitysmittari: Vain yksi hengitys!
- Virtsalisukat: No… virtsaa.
Virtalähde
Energian riippuvuus vaihtelee. Kuinka korkeaan tai matalaan tekniikkaan haluat mennä?
- Verimittari: Mukana tuleva akku kestää pitkään.
- Hengitysmittari: Virtaa seinästä tai mukana tulevasta akusta.
- Virtsalisukat: Kemikaalinen reaktio hoitaa hommaan, eli ei vaadi sähköä.
Helppokäyttöisyys
Enemmän vaiheita, enemmän virheitä ja vaivaa. Mikä näistä on yksinkertaisin?
- Verimittari: Nopea pisto sormeen, purista tippa verta laitteeseen asetettuun liuskaan.
- Hengitysmittari: Avaa sovlellus ja hengittä
- Virtsalisukat: Ota liuska, virtsaa siihen ja vertaa väriä pakkauksen taulukkoon.
Alkoholin vaikutus
Sotkeeko lasi viiniä päivällisellä tolokset? Jos ostat hengitysmittarin, vastaus on kyllä.
- Verimittari: veren alkoholipitoisuus ei vaikuta testiin.
- Hengitysmittari: Sensori asekoittaa alkohjolin hengitysessä ketoneihin, antaen korkean lukean kunnels alkoholi on poistunut kokonaan elimistöstäsi.
- Virtsalisukat: Alcoholilla ei ole vaiktusta virtsan ketinimittaukseen.
Datan kerääminen
Haluatko tallentaa ja seurata ketoonitasojasi? Jotkut tuotteet tekevät siitä todella helpon; toiset eivät.
- Verimittari: Mittari tallentaa tietoja aplikaatioon, mutta voit myös ostaa erillisen Bluetooth adapterin synkronointia varten. Datan voi viedä ulos tai synkronoida automaattisesti joihinkin palveluihin (Saattaa maksaa erikseen)
- Hengitysmittari: Tietojen vienti CVS-tiedostoon on ilmaista, samoin kuin sovelluksen sovelluksen tarjoama datan visualisointi. Voit integroida datasi myös joihinkin ulkopuolisiin palveluihin (Saattaa maksaa erikseen).
- Virtsaliuskat: Ei dataa, ellet itse kerää sitä johonkin manuaalisesti.
Testaatko usein?
Pidätkö kerätä paljon dataa? Haluatko testata useita kertoja päivässä nähdäksesi missä olet ketoositasoissa? Jos näin, ota huomioon yksittäisen testauksen kustannukset.
- Verimittari: Hieman alle euron per testi.
- Hengitysmittari: Ei lisäkustannuksia.
- Virtsaliuskat: noin 15 senttiä per testiliuska.
Hyvät ja huonot puolet
Ketoosin mittaus verestä – laboratorion tarkkuutta
(Listattu hinta sisältää aloituspakkauksen ja riittävästi liuskoja 200 testin vertailumäärään.)
Plussat:
- Tarkka, varsikin korkeissa pitoisuuksissa.
- Hyvä datan keräys ja alkoholiystävällinen.
Miinukset:
- Kallis (645 €).
- Vaatii pienen piston ja verta, sekä monta vaihetta.
- Liuskat ovat kalliita varsinkin jos testaat usein.
Ketonix – helppoa huipputeknologiaa
Plussat:
- Tarkka.
- Helppo käyttää, hyvät datan keräys ja ei ylimääräisiä kustannuksia.
- Ei eritteitä!
Miinukset:
- Kallis (199–249 €).
- Vaatii hieman teknisiä valmisteluja alussa.
- Alkoholi sotkee tulokset.
Virtsaliuskat ovat ehkä vanhanhaikaisia, mutta ajavat asiansa
Plussat:
- Edullinen alkuinvestointi, noin 15 € per 100 liuskaa määrään.
- Luotettava ja johdonmukainen mittaustulos
- Helppo käyttää, alkoholiystävällinen ja lisätestit eivät maksa paljoa.
Miinukset:
- Tullosten tarkkuus jää väritulkinnan varaan.
- Mittauksen toimivuus saattaa olla yksilöllistä
- Manuaalinen datan keräys ja virtsan kanssa pelalaminen
Johtopäätös
Mikä on siis paras tapa testata ketoneja? Se riippuu todella paljon käyttäjästä. Kaikki kolme menetelmää voivat antaa hyödyllistä tietoa ja palautetta.
Ketonixin hengitysmittari on näistä ehkä luotettavin, helppo ja hauska käyttää. Se osuu samaan hintapisteeseen kuin veriketonimittarit, mutta on käytöltää huomattavasti vaivattomampi kuin verinäytteen ottaminen.
Toisaalta jos haluat tarkkailla ruokavaliosi vaikutusta verensokereihin, Keto-mojo tarjoaa samalla hinnalla myös tämän.
Sinulle ostajana on kyseessä kuitenkin kompromissi tarkkuuden, hinnan ja laadullisten tekijöiden välillä, joista sinä välität eniten. Mikä sopii parhaiten lompakollesi, mittausutarpeisiin ja omiin päivärutiineihisi?
Kiitos tästä artikkelista!
Kiitos kommentista! 🙂